FB YouTube YouTube en

Putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst a sídel v naší krajině. Díky odhodlání místních lidí a ochotě řady donorů se chátrající stavby mění v důstojné objekty s užitečnou náplní, veřejný prostor dostává novou tvář, sakrální objekty nacházejí svůj ztracený smysl a příroda se nadechuje k novému životu.

Sdružení Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s. pořádá letos již popáté putovní výstavu „Má vlast cestami proměn“. Výstava představí další kolekci proměn opomíjených míst v místa příjemná pro život. Vernisáž výstavy, tradiční slavnostní setkání krajů, proběhne tradičně druhou májovou sobotu v Praze na Vyšehradě, 11. května od 11 hodin, v parku na Královské a knížecí akropoli u Starého purkrabství.

• Zahájení – Miroslava Němcová, Václav Cílek a patronka výstavy Blanka Stehlíková
  • Předání kamenného srdce mezi partnerskými kraji za odborného dohledu pana prof. Jana Pirka
  • Společné natáčení videoklipu Má vlast cestami proměn – Plzeňská filharmonie, za přítomnosti České televize
  • Výstava příkladných proměn veřejných prostranství, staveb a krajiny na Vyšehradě setrvá do 15. června, poté se vydá na pouť po České republice
  • Soutěž o titul Nejkrásnější proměna
  • Volný či symbolický vstup do všech expozic Vyšehradu
  • Mimořádně bude přístupná hrobka slavných osobností Slavín a bazilika sv. Vavřince
  • Výsadba stromu, potomka památného stromu z Ústeckého kraje
  • Bohatý kulturní program
  • Ochutnávka a prodej regionálních specialit

Pořádají Asociace Entente Florale CZ – Souznění, o.s. a Národní kulturní památka Vyšehrad v partnerství s Ústeckým krajem a ve spolupráci s vystavovateli z celé ČR.

Záštitu letošnímu ročníku výstavy poskytli Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, Ministr zemědělství Petr Bendl, Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a  předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Osobní účast předběžně přislíbila paní předsedkyně Němcová a velvyslanci Polska, Německa, Rakouska, Maďarska  a Nizozemska – všichni, které jsme oslovili.

Program slavnostního zahájení

Jan Pirk - výstava Má vlast cestami proměn

"Příznivé změny prospívají krajině i lidským srdcím."

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Hlasování o proměně roku!

hlasovani

Mapa proměn