FB YouTube YouTube en

Budova obecního úřadu ve Stěbořicích byla postavena v polovině 19. století a až do 60. let 20. století sloužila jako škola. Poté se do ní nastěhoval místní národní výbor a dostala mimo jiné břízolitovou omítku. V letech 2008–2010 byly v přízemí zřízeny ordinace praktického a dětského lékaře, byla vyměněna okna a dveře. V roce 2015 se nová rada obce shodla na pokračování rekonstrukce obecního úřadu a byl osloven Ing. Stanislav Rippel, aby navrhl citlivé navrácení původního vzhledu budovy.
K realizaci byla vybrána společnost Tomáš STRAUB s.r.o. z Hlučína, která nabídla rekonstrukci fasády. Místní živnostníci Martinek a syn vysoutěžili rekonstrukci povrchu střechy, svodů apod. V červenci si firmy převzaly stavbu a okamžitě započaly se stavbou lešení a přípravnými pracemi. Podle potřeby se zde střídalo několik profesí (kromě pokrývačů a zedníků např. hromosvodář, elektrikáři apod.). Termín předání stavby byl splněn, dle potřeby se dělalo i o sobotách (pokud např. ve středu pršelo a nešlo pracovat).
Po rozebrání lešení a krycích plachet rozzářila fasáda obecního domu celé prostranství a vhodně doplňuje celý prostor v pomyslném srdci obce (kam patří i rekonstruované okolí místního kostela, samotný svatostánek i zámek s přilehlým parkem). Opláštění budovy se přiblížilo původnímu vzhledu z 19. století, ale má v sobě zahrnuty i novodobé prvky. Celková rekonstrukce vyšla na necelých 900 tis. Kč, a přestože byla celá zaplacená z obecního rozpočtu, nelitujeme toho, tyto prostředky byly využity smysluplně a k dobrému účelu.

  • Realizace:    červenec a srpen 2016
  • Iniciátor:    Rada obce Stěbořice
  • Investor:    Obec Stěbořice
  • Další partneři:    Ing. Luděk Chlachula, stavební dozor a poradce
  • Projektant:    Ing. Stanislav Rippel
  • Realizační firma:    Tomáš STRAUB s.r.o.

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2015
Proměny 2016
Proměny 2017
Proměny 2018

Plánování trasy